Η θρησκευτική παράδοση της Κεφαλονιάς είναι εμφανής σε όλη την έκταση του νησιού. Οι εκκλησίες, τα μικρότερα ξωκλήσια αλλά και τα μοναστήρια, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των κατοίκων και του νησιού γενικά.

 

  • Άγιος Γεράσιμος: Η Μονή αποτελεί το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο της Κεφαλονιάς. Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, τον πολιούχο του νησιού. Για τους Κεφαλονίτες, ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο «Άγιος» απλά, ενώ δεν θα συναντήσετε συνηθέστερο όνομα στην Κεφαλονιά από το «Γεράσιμος».
  • Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς: Βρίσκεται στα Περατάτα της Κεφαλονιάς και είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού. Πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό δέντρο «Μηλαπιδιά» που φυτρώνει εκεί. Ο Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία κοινοβιακή μονή.
  • Παναγία Φιδούσα: Βρίσκεται στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς και είναι επίσης γνωστή ως Παναγία Λαγκουβάρδα. Η Παναγία η Φιδούσα της Κεφαλονιάς είναι από τους πιο διάσημους ναούς του νησιού καθώς δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές εξαιτίας της εμφάνισης που κάνουν φιδάκια μικρού μεγέθους, ακίνδυνα, που φέρουν στο κεφάλι τέσσερις μαύρες μικρές κουκκίδες σε σχήμα σταυρού! Εμφανίζονται από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου.
  • Μονή Άτρου: Βρίσκεται κοντά στον Πόρο και πρόκειται για το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, καθώς υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε τον 8ο αιώνα. Είναι χτισμένο σε ύψωμα ακριβώς πάνω από την θάλασσα, σε υψόμετρο 760 μέτρων. Σήμερα η Μονή Άτρου δεν έχει μοναχούς, αξίζει όμως την επίσκεψή σας, καθώς τα μεσαιωνικά κτίσματα μεταφέρουν το κλίμα ενός νησιωτικού βυζαντινού μοναστηριού.
  • Αγία Βαρβάρα: Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται έξω από το Αργοστόλι, σε μια σπηλιά κάτω από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1912 ένα μικρό προσφυγόπουλο έπεσε από το δρόμο κάτω στη χαράδρα, όμως προσγειώθηκε στο έδαφος χωρίς να πάθει το παραμικρό! Στο σπήλαιο χτίστηκε εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας το οποίο γιορτάζει στις 4 Δεκέμβρη.
  • Μονή Κηπουραίων: Η Μονή Κηπουραίων μετρά πάνω από 250 χρόνια λειτουργίας. Πήρε το όνομά της από τους πολλούς κήπους που διατηρούσαν εκεί οι μοναχοί για την διαβίωσή τους και είναι χτισμένη σε πλάτωμα βράχου, 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα, σ’ ένα τοπίο μοναδικό. Έχει κατεύθυνση προς την Δύση, με αποτέλεσμα από την αυλή του μοναστηριού να μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν ένα από τα θεαματικότερα ηλιοβασιλέματα της Κεφαλονιάς.